Son Dakika

Yaz okulları öğrenme kaybını azaltıyor

Yaz tatilinin özellikle çocukların gelişiminin aksamaması için önemli bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, yaz okullarının çocukların gelişimleri için fırsat penceresi sunduğunu belirtiyor.

 

Çocuk Gelişimi Bölümü Araştırma Görevlisi, Uzman Psikolog Çocuk Gelişimci Pınar Demir Asma, yaz okulu ve çocuk gelişimine katkıları üzerine değerlendirmede bulundu. Araştırma Görevlisi Pınar Demir Asma, yaz okullarının çocuğun gelişiminde önemli bir yeri olduğunu belirterek “Yaz okulları çocukların tatil dönemlerini keyifli ve verimli geçirmeleri için önem arz etmektedir. Bunun sebebi çocukların gelişimleri için fırsat penceresi olan erken çocuklukta çocuğun çevresiyle girdiği her türlü etkileşimin onun gelişim alanlarına destek sunmasıdır. Yaz döneminde de okuldan ve okuldaki akran çevresinden uzak kalan çocuk çevreyle etkileşim kurma konusunda mahrumiyete maruz kalmaktadır. Ayrıca yaz okulları tatilde öğrenme kaybının yani öğrenilen bilgiler uzun süre kullanılmadığında bu bilgilere ulaşmada güçlük yaşanmasının azaltılmasında etkilidir. Bu yüzden çocuklara yönelik yaz okulları ve yaz kurslarının değerlendirilmesi önemlidir.” diye konuştu.

YAZ OKULU ÇOCUĞUN SOSYALLEŞMESİNE İMKAN SAĞLIYOR

Çocuğun bedensel, ruhsal ve sosyal gelişiminde sosyalleşmenin çok önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, yaz tatilinin gelmesiyle beraber başlayacak yaz okullarının çocuğun sosyalleşmesine önemli katkılar sağlayacağını belirtiyor. Özellikle pandemide çocukların arkadaşlarından uzak kaldığını hatırlatan Doğantekin, yaz döneminde bu durumun telafi edilebileceğini söyledi. Doğantekin, yaz okulu seçerken çocuğun kişisel özelliklerine ve ilgi alanlarına göre tercih yapılması gerektiğini kaydetti.

YAZ OKULU EĞLENCELİ YÖNLERİYLE ANLATILABİLİR

Okul kavramının kimi çocuklarda sadece ders çalışılan bir yer olarak anlaşıldığını kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, “Kimi zaman yaz okulu denince çocuğun aklına sadece ders çalışacağı bir ortam geliyor. Ancak yaz okulu, çocuklara dersin yanında spor, sanat, dans, müzik gibi faaliyet imkânları da sağlıyor. Yaz okulu çocuğa daha güzel bir şekilde anlatılırsa yani eğlenerek öğrenebileceği bir ortam olduğu söylenirse çocuklarda önyargılar ortadan kalkacaktır.” diye konuştu.

ORTAK ETKİNLİKLERLE EĞLENCELİ ZAMANLAR GEÇİRİLEBİLİR

Özellikle pandemi döneminde bilgisayar bağımlılığının ortaya çıktığını kaydeden Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, “Bu yaz tatilini bilgisayardan uzaklaştırarak, dışarıda arkadaşları ile etkinlik yaparak veya ebeveynleri ile vakit geçirecek şekilde programlama yapılabilir. Haftalık olarak da çocuğun ilgisini çeken farklı bir yerlere giderek, ev içerisinde yapılacak farklı etkinlikler düzenleyerek değerlendirilebilir. Ortak yapılacak programlarda hem çocuğun eksiklikleri giderilir hem de bir arada zaman geçirilerek eğlenilir.” diye konuştu.

YAZ OKULU NASIL SEÇİLMELİ?

Yaz okulu seçimlerinde ebeveynlerin dikkat etmesi gereken noktalara da işaret eden Uzman Klinik Psikolog Seren Doğantekin, “Öncelikle çocuğun ilgisini ve ihtiyacını bilmek gerekiyor. Eğer ki çocuğun belli bir eksiği varsa, bu ders konusunda bir eksik de olabilir, çocuğun o yönden desteklenmesi gerekiyor. Matematik konusunda bir eksiği varsa yaz döneminde bu eksiğin kapatılması gerekiyor. Ama tabi unutulmaması gerekiyor ki çocuğun eğer sosyal açıdan bir eksikliği varsa, arkadaş edinmekten çekiniyorsa, çocuk daha sosyalleşebileceği gruplara katılabilir. Bu gezi veya farklı grup etkinlikleri olabilir. Bunun dışında eğer ki çocuk çok öfkeli ya da çok dürtüsel ise bu öfkesini, dürtüsünü yönetebileceği spor alanlarına, yüzme alanlarına yönlendirilebilir. Çocukta dikkat eksikliği varsa, dikkatini geliştirebileceği satranç gibi alanlara yönlendirilebilir. O yüzden çocuğun ilgisini bilmek, hangi alana ilgi duyduğunu bilmek ve ihtiyaçlarını farkında olarak yaz okulunun o yönden tercih edilmesi gerekiyor.” diye konuştu.

BU TAVSİYELER ÖNEMLİ!

Uzman psikolog çocuk gelişimci Pınar Demir Asma, yaz okulları konusunda anne ve babalara tavsiyelerini şöyle sıraladı:

Yaz okulundaki faaliyetler evde de devam ettirilebilir.

Yaz okulundaki faaliyetler hakkında evde çocukla sohbet edilebilir, iletişim kurulabilir.

Branş seçimlerinde çocukların ilgili alanlarına uygun branşlar tercih edilebilir.

Yaz okulunun fiziksel nitelikleri incelenebilir.

Çocuğun yaz okulundan keyif almasına dikkat edilebilir.

Yaz okulunun çocuğa dinlenme fırsatı sunup sunmadığı göz önünde bulundurulabilir.

Çocuğun yaz okulunda rekabet ve başarı değil; mutlu ve yeterli hissetmesi sağlanabilir.

Kırılgan grupta yer alan ebeveynler özellikle yaz fırsatlarını değerlendirilebilir.

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir