Son Dakika

Öcal: “Başarılı bir nesil yetiştiriyoruz” 

Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi Akademik Bilim Koordinatörü Dr. Mustafa Öcal, “İmam Hatip Liselerinde sayı çoğaldı, 1 milyon 400 bin civarında öğrencimiz var. Başarısız denilmesi için elde veri yok, gerçek tespit yok.” dedi.

 

Uluslararası Murad Hüdavendigar Anadolu İmam Hatip Lisesi Akademik Bilim Koordinatörü Dr. Mustafa Öcal, İmam Hatip Liseleri ve İlahiyat Fakültelerinin Türkiye’de hukuki temeli en sağlam okullar olduklarına dikkat çekti. Öcal, okulların kurulmasına dair şu bilgileri verdi: “3 mart 1924’te çıkarılan tevhidi tedrisat kanununda şöyle denilir: Maarif Vekaleti yüksek diniyat mütehassısları yetiştirilmek üzere Darülfünunda bir İlahiyat Fakültesi tesis ve imamet ve hitabet gibi hidematı diniyenin ifası vazifesiyle mükellef memurların yetişmesi için de ayrı mektepler küşat edecektir. Bu kanun Atatürk inkılaplarından birincisidir. Dokunulması anayasa tarafından tabu edilmiş kanunların ilkidir.”

İmam Hatip Liselerinin laiklikle çatışma içinde olduğu iddialarına karşı ise Öcal şu bilgileri aktardı: “Bu kanunu kim çıkarttırdı diye bakarsanız, Atatürk. Laiklik uygulanması 1927de başladı, 1937de kanuna girdi. İlahiyatlar ve imam hatipler Atatürkçülüğe laikliğe aykırı diyorlar. Zaten kanunu çıkaran kendisi, laikliğe geçince kanunu iptal ettirebilirdi. Atatürk’e rağmen Atatürkçü geçinenler bu okulları laikliğe aykırı gösteriyor. Anayasada din kültürü dersi dışında hiçbir ders için madde yoktur. 1973te çıkan milli eğitim temel kanunu var, orada imam hatip liseleri açıkça tanımlanıyor.” Uluslararası anlaşmalarda da din eğitim öğretimine vurgu yapıldığına dikkat çeken Öcal, “Buna rağmen birileri sürekli bu konuları tartışmaya açıyor. Hiçbir okul imamhatipler kadar tartışılmıyor, hiçbir fakülte ilahiyat gibi tartışılmıyor. Diğer okullarda dünyevi dersler veriliyor, imam hatip liselerinde de dünyevi dersler yüzde 60 ve kalan kısım dini dersler ağırlıktadır.” dedi.

“BAŞARISIZ DENİLMESİ İÇİN ELDE VERİ YOK”

Eğitim kalitesi ve başarı oranına dair de açıklamalarda bulunan Öcal, şunları söyledi: “İmam Hatip Liselerinde sayı çoğaldı, 1 milyon 400 bin civarında öğrencimiz var. Başarısız denilmesi için elde veri yok, gerçek tespit yok. Buralarda eğitim yapan bazı öğretmenler de aynı şeyi söylüyor, veliler de aynı şeyi söylüyor. Benim zamanımda diye bir kıyaslamaya başlıyorlar. Zaman aynı zaman değil, böyle bir kıyaslama yapılamaz ki. Ben de İmam Hatip Lisesi mezunuyum, 1960’lı yılların mezunuyum. O yıllarla şimdi bir mi? Biz kara tahtayla eğitim yapardık, laboratuvar bilmezdik. Süzüle süzüle bir yere gelmişiz. Şimdi biz iyi yetiştik şimdiki çocuklar kötü değişiyor demek yanlış olur. 1 milyon 400 bin çocuk arasından ileride parlayan yıldızlar çıkmayacak mı? İmam Hatip Okullarının kalitesi tartışılırken diğer okullar neden tartışılmıyor? Fen liseleri çok mu başarılı? Genel liseler çok mu başarılı? Fen liselerinde sınavla seçme çocuklar alınıyor ve o çocuklar başarılarını sürdürüyor. Yoksa ben fen liselerinde daha iyi eğitim verildiğini düşünmüyorum.”

“İLAHİYAT MEZUNLARI DAHA FAZLA ATANMALI”

İmam Hatip Okullarında artan sayı nedeniyle öğretmen ihtiyacı karşılamak için zaman zaman müftülük kadrolarından destek alındığı bilgisine ise Öcal şöyle yanıt verdi: “İlahiyat Fakültesi mezunlarının hepsi pedagojik formasyon alıyor. Öğretmen olmadığında oradan destek almak yanlış değildir. İlahiyat Fakülteleri her yıl 16 bin öğrenci alıyor. Mezun sayımız yeterli ama ilahiyat mezunlarına yeterince atama şansı verilmiyor.”

“SAĞLAM TEMELLİ BİR NESİL GELİYOR”

1990’lı yıllarda İmam Hatip Lisesi mezunlarının derece elde ettiğini hatırlatan Öcal, “Şimdi de bu başarıyı yakalamak zor değil. İmam Hatip Ortaokullarının açılmasıyla birlikte 2012’den itibaren, sağlam temelli çocuklar gelmeye başladı. Önümüzdeki senelerde çok başarılı çocuklar çıkacak. İlk 500’e giren çok sayıda öğrencimiz var.”

 

 

 

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir