Pandemi süreciyle birlikte yüz yüze eğitime ara vermek zorunda kalan özel eğitim gereksinimli çocuklarımız ve alan öğretmenlerimize dair Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kurt ile görüştük. Kurt, bu süreçte yapılanlar ve uzun vadede devam etmesi gereken uygulamalara dair şu öneride bulundu: “Naçizane bir öneri olarak bu yaşananlardan ders almak ve gelecekte bu tür acil …
Devamı »Tag Archives: özel eğitim
Özel gereksinimli öğrencilere MEB’den ‘özel set’
21 Eylül’de anaokulu ve ilkokul 1. sınıf düzeyindeki özel gereksinimli öğrenciler için yüz yüze eğitimde ilk ders zili çalıyor. Salgın sürecinde evde geçen günlerde “Özelim Eğitimdeyim” adlı mobil uygulama ve e-kütüphane ile “özel” öğrencileri ve ailelerini birbirinden farklı içeriklerle buluşturan Millî Eğitim Bakanlığı, şimdi de okuma yazma sürecini eğlenceli hâle getirerek kolaylaştıracak bir set hazırladı. “Ses Temelli Okuyorum Yazıyorum” adlı …
Devamı »Yaramazlık mı DEHB mi?
Son yıllarda en sık duyduğumuz ve de eleştirilerin odağı haline gelen öğrenme bozukluğu tanılarından biri; Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu. DEHB tanısı almış çocuklar, sıradan yaramazlıklar yapan akranları ile bir tutulmak istendiğinde ise sorun görmezden gelindiği için bu bireyler ileride topluma uyum sağlamakta zorluk çekiyorlar. Ebeveynlerin çocuklarına konulmuş tanıyla yüzleşmekten kaçması ya da toplum kanaatlerine yeni düşmesi ise DEHB’li öğrencinin …
Devamı »Rehabilitasyon desteğiyle tebessümler çoğalacak
Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda özel eğitime gereksinimi olan bireyler ve ailelerinin yüzlerinin rehabilitasyon desteğiyle güleceğini söyledi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, özel eğitime gereksinim duyan birey ve ailelerini sevindirecek paylaşımında şu ifadelere yer verdi: “Özel gereksinimli birey ve ailelerinin yüzündeki tebessümler çoğalsın diye 400 bin özel gereksinimli birey ve ailesine sunulan ve tamamı Devletimiz …
Devamı »Arkadaşları için ‘Dalmak Özgürlüktür’ diyecekler
Bursa Uludağ Üniversitesi Su Altı Topluluğu (USAT) öğrencileri, üniversitedeki engelli arkadaşları ve Bursa’daki tüm engellilerin topluma daha fazla uyum sağlaması amacıyla özel bir projeye imza atıyor. 2004 yılından itibaren her yıl düzenli olarak hayata geçirdikleri proje ile yüzlerce engelliye yaşama sevinci aşılayan gençler, bu yıl da çok sayıda engelliye ulaşmayı hedefliyor. BUÜ Su Altı Topluluğu Başkanı Buğra Gezgin, 14-15 …
Devamı »Özel eğitim öğrencileri fark edilmek istiyor
Özel eğitim öğrencilerinin toplumla bütünleşmesinde ilk adım yollarının doğru öğretmenle kesişmesi. Ülkemizde, özel eğitim gereksinimi olan birey ve yakınlarının sayıları yüzde 30’u buluyor. Okullarda, evlerde kapılar ardında sürdürülen hayatların farkına varmanın yolu da özel eğitim öğrencilerinin akranları ile bir arada olmasından, sosyalleşmesinden geçiyor. Ancak bütünleşmenin sağlıklı bir şekilde gerçekleşebilmesi için öncelikle kurumlarımıza dair düzenlemelerin yasal ve yapısal anlamda tamamlanması gerekir. …
Devamı »Toplumsal bütünleşme eğitimle gerçekleşecek
Özel eğitim gereksinimi olan çocuklarımız için kaynaştırma, evde eğitim, ayrı sınıf ya da okul uygulamaları ile onların varlığının farkına varsak da günlük yaşamlarımızın bir parçası haline gelmelerini halen sağlayamadık. Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Mustafa Kurt, toplumun, yetersizliği olan bireylerle bütünleşmesini sağlamanın yolunun eğitim uygulamalarından geçtiğini anlattı. Özel eğitime dair eksiklerimizi ve çabalarımızı konuştuğumuz Kurt, …
Devamı »Özel eğitim, özen ister
Uludağ Üniversitesi Eğitim Fakültesi Özel Eğitim Öğretmenliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Ceyda Turhan, kaynaştırma sınıflarında yaşanan sorunları şu sözlerle değerlendirdi: “Eğer bir öğretmen öğrencisini görmezden gelip sınıfta sanki o yokmuş gibi davranıyorsa diğer öğrenciler de onu oyunlarına almıyor ve sosyal anlamda kabul etmiyorlar.” Canan GÜLEÇ Sosyal medya paylaşımları ve sosyal sorumluluk projeleri, engelli bireylerin hayata daha çok katılıyor …
Devamı »