PISA sonuçları eğitim ve yöntemlerini ciddi anlamda sorgulanır kıldı. Eğitimdeki sorunları ortaya çıkarması konusunda PISA’yı düzenleyen kişi ve kurumlara teşekkür borçluyuz. Bu yazıda PISA ve benzeri kuruluşlarda başarıyı etkileyen faktörlerden biri olan oyun da söz edeceğiz. Sözlük anlamı olarak oyun; 1)İnsanın vaktini hoş geçirmesine, oyalanmasına yarayan, genellikle belli kuralları olan eğlence. 2) Genellikle çocukların oynadığı, hiçbir çıkara dayanmayan, eğlenceli yarış …
Devamı »Tag Archives: oyunlaştırma
Geri dönüşüm muhteşem olacak!
Faruk Emre Yılmaz Ülkemizde geri dönüşüm farkındalığı gelişmiş ülkelere göre oldukça az. Avrupa’da bazı ülkelerde ilk ve ortaokullarda ders olarak verilen “Geri Dönüşüm ve Sürdürülebilirlik” ile ilgili çocuklarımıza geleceğimiz için farkındalık kazandırmalıyız. Bu farkındalık için örnek olacak okullarda tüm yılı kapsayacak bir ‘Geri Dönüşüm’ oyunlaştırması yapılabilir. Bu Oyunlaştırmayı şu başlıklar altında toplayabiliriz. Geri Dönüşümün Önemi Geri Dönüşüm Maddelerinin …
Devamı »Hangi zekâ oyunu?
Günümüzde zekâ oyunlarına olan ilgi giderek artmaktadır. Hem arz edenlerin, hem de talep edenlerin sayısında inanılmaz bir artış olmuştur. Bu vesileyle; Zekâ nedir? Zekâ oyunları nedir? Bir zekâ oyunu hangi özellikleri taşımalıdır? Zekâ oyunları alınırken nelere dikkat edilmelidir? sorularına cevap arayacağız. Einstein; “Zeki olmanın ölçütü bilgi değil hayal gücüdür.” diyerek zekâyı beceriyle bağdaştırmıştır. Sokrates ise olaya daha farklı yaklaşmıştır; “Zeki …
Devamı »Çikolata kaplı brokoli
“Bugünün çocuklarını, dünün yöntemleri ile eğitirsek, yarınlarından çalarız.” John Dewey Çikolata sever misiniz? Peki ya brokoli? Peki biri size üstü çikolata kaplı bir şekilde brokoli yedirse? Hem çikolatanın tadı kaçar hem de yediğiniz brokoliden bir şey anlamazsınız. Amerika’da kolaycı ebeveynler için söylenen popüler bir deyim var : “çikolata kaplı brokoli”. Bazı ebeveynler çocuklarına brokoli yedirmek için çikolataya bulayarak verirlermiş. Buradan yola çıkan iki …
Devamı »Oyunun Gücü
Günümüz de insanlar zihinsel, bedensel ve beceri geliştiren oyun ve oyun kültürünün dışında kalmıştır. Oyunun dışına itilen çocuklar dijital yalnızlığa mahkûm olmuştur. Keşfetme, eğlenme ve öğrenme doğalığını kaybetmiştir. Her konu sanal ortamdan öteye geçememiştir. Oyun dünyasında koparılan çocuklar mutsuz bireyler olarak karşımıza çıkmıştır. Konuya açıklık getirmek için, Amerikan Pediatri Akademisi geçtiğimiz yıl ‘Oyunun Gücü: Küçük Çocukların Gelişimindeki Pediatrik Rolü’ başlıklı bir bildiri …
Devamı »Oyunların efendisi; Matematik
Matematik öğretmeni Bilgen Demirdaş’ın, “matematik de kağıt üzerinde oynanan bir oyundur” diyerek tasarladığı “Sayıların Efendisi”, Güney Danimarka Üniversitesi tarafından düzenlenen 2019 Uluslararası Eğitsel Oyunlar Yarışması’nda hem kendi kategorisinde hem de tüm oyunlar arasında birinci olarak çifte başarı elde etti. Ülkemizde UNESCO tarihi miras listesine girmiş alanlarda keşif yapmaya yönelik sorularla başlayan disiplinler arası bir oyun tasarlayan Demirdaş, daha önce de …
Devamı »