İçinde yaşamış olduğumuz bu Dünya’da tüm canlılarla birlikte insanı ve hayatı anlamak üzere çıktığımız yolda bazen kendi yaşadıklarımıza başkalarının yaşadıklarını dem tutuyoruz; bazen okuyor bazen geziyor, araştırıyor, keşiflerde bulunuyoruz bazen de beş yüz atom bombası büyüklüğünde bir derin sarsıntıyla tepetaklak oluyoruz. Güzel memleketim, içindeki tüm güzel insanlarıyla yasta! Tarifsiz acı, atlatılması zor travma, sarılması zor yaralar! Bir …
Devamı »Tag Archives: doğa
Onlar ki bu dünyada kahraman olmaya mahkûmdular (2)
Kimler geldi kimler geçti bu hayat kervanından? Bir önceki sayıda başlattığım konunun devamı niteliğinde olan bu yazımda örnek alınası insanların hayatlarına ışık tutup özellikle doğa temasını ön planda tutarak bu güzel insanların tüm insanlık için yaptıklarına yer vereceğim. Hayatın anlamını bulmaya ve yaşamaya kafa yoran günümüz bilim insanları ve düşünürleri de dahil olmak üzere sanırım herkes yaşadığımız çağın en …
Devamı »Onlar ki bu dünyada kahraman olmaya mahkûmdular!
Beynimiz öğrenme sistemimizin merkezi konumundadır. Şunu da biliyoruz ki duygularımıza dokunmayan hiç bir bilgi kaydedilemiyor, kalıcı olamıyor. Duyularımızla öğrenmeye çalıştıklarımızı duygularımızla desteklemedikçe gerçek anlamda öğrenme gerçekleştiremiyoruz. Bilgiye ulaşmanın bu denli kolay ve çabuk olduğu bu çağda, eğitim ve öğretim açısından “ne” değil de “nasıl” sorusunun ön plana çıktığı herkesin malumudur. Tüm bu koşullar altında bir öğretmen ya da anne/baba olarak …
Devamı »İklim değişirken eğitimi yeniden tasarlamak
İklim değişikliği konusunda bugüne kadar başta çocuklar, gençler ve kadınlar olmak üzere toplumun her kesimine yönelik projeler yürüten TEMA Vakfı, eğitim ve farkındalık projelerine bir yenisini daha ekliyor. Vakıf, Millî Eğitim Bakanlığı iş birliğinde uzun yıllardır sürdürdüğü doğa eğitim çalışmaları kapsamında “İklim Değişikliği Eğitim ve Farkındalık Projesi”ni hayata geçirerek çocukların ve gençlerin iklim değişikliği üzerine derinlemesine düşünmelerini ve yeni yetkinlikler …
Devamı »Tutun Tabiat Hocanın Ellerinden
Epideminin pandemiye dönüşmesiyle tüm dünyayı etkisi altına alan salgın, haz ve hız girdabı içinde debelenen insanoğluna tefekkür ve tefekkuh imkanı tanımış olmalı. Bu salgın esnasında evlerimize hiç olmadığımız kadar konuk olduk, ellerimizi başımıza dayayıp uzun uzun hayat muhasebesi yapma fırsatımız oldu. Sahi dünyaya bu denli tamah etmenin bir sonu olmalı değil miydi? Onca çaba, koşuşturma, teknolojik ve “bilimci” gelişmişlik nasıl …
Devamı »Öğrenciler doğayla buluşacak
Milli Eğitim Bakanlığı ile Türkiye İzcilik Federasyonu arasında imzalanan protokolle, sağlıklı ve sosyal okul yaşamının geliştirilmesi amacıyla izci kampları düzenlenecek. Öğretmen ve öğrencilere yönelik kamplarla doğa farkındalığının artırılması ve tabiatta daha fazla zaman geçirilmesi sağlanacak. Sağlıklı ve sosyal okul yaşamının geliştirilmesi, doğa farkındalığının artırılması, öğrencilerin tabiatta daha çok vakit geçirmelerini sağlamak amacıyla öğretmen ve öğrencilere yönelik izci kampları gerçekleştirilecek. …
Devamı »Eros ile Thanatos arasında, sürdürülebilir bir yaşam için…
Şimdi sessiz duruyoruz kıyısında bir düşüncenin Unutmamak için çünkü unutuşun kolay ülkesindeyiz Ölü balıklar geçiyor kırışık bir deniz sofrasından Ve ellerinde fenerlerle benim arkadaşlarım Durmadan düşünüyorum ne kadar çok öldük yaşamak için Onat Kutlar Yaşamak için, daha fazlası için ne kadar çok öldük, öldürdük, öldürüldük! Tanrı’nın halifesi insanoğlu ne kadar da haddini aştı ve şu an ulaştığı muasır …
Devamı »Aileler yine teknolojiye mi sığınıyor?
Milli Eğitim Bakanlığı’nın karnelerle birlikte velilere gönderdiği “çocuklarla yapılabilecek etkinlikler listesi” beğeniyle karşılansa da, oyun konsolu ve dijital oyuncak satışlarının 5 kat arttığı öğrenildi. Canan GÜLEÇ Çocukların teknolojik bağımlılıktan kurtulması, aileleriyle birlikte çokça vakit geçirmesi, birlikte etkinlikler yapmasını amaçlayan etkinlikler listesi sosyal medyada ve haber sitelerinde övgüyle karşılanmasına rağmen, çocuğunun karnesini ödüllendirmek isteyen ailelerin tercihi yine de oyun konsolundan yana …
Devamı »Çocuk beyni, ormanda gelişir
Orman okullarında 20 yıldır çocuk yetiştiren pedagog Hildegard Uhle, geniş hareket alanları ve doya doya oyun oynama imkanının minik bedenler ve zihinlerin gelişiminde önemli rolü olduğunu belirterek şunları söyledi: “Ormanda geçen zaman çocukların fiziki ve özellikle belirtmek istiyorum; beyin gelişimi için çok önemlidir. Beyin araştırmalarına bakıldığında hareketin çocuklarda beyin gelişimi ve sağ-sol loblar arasındaki bağlantıların oluşumunda ne kadar önemli olduğu …
Devamı »