Eskiden ortaokullarda da zorunlu olan, daha sonradan kaldırılan, liselerde halen her ders için, her iki dönem de zorunlu olan ders dışı performans görevi/ ödevi, kanımca verimsiz, angarya, öğrencilerin yüksek not almak için fırsat olarak gördüğü, genellikle internet üzerinden indirilen, usulen yapılan çalışmadır. Tabii ki istisnaları vardır. Gerek ortaokullardaki derslerimde, gerekse lisedeki derslerimde, öğrencilerime bizzat çalışarak, emek sarf ederek ve de …
Devamı »Tag Archives: Ahmet Günaydın
Nasıl Uzman Olunur?
“Hayatta en büyük mucize, küçükken iyi bir öğretmene rastlamaktır” demiş Buket Uzuner. Bu söz, Öğretmenliğin meslek olarak ne kadar önemli ve etkili olduğu bağlamında çokça zikredilir, alıntılanır. Ben yazımda, bu sözdeki ‘Mucize’ ve ‘İyi Öğretmen’ terimleri üzerinde durmak niyetindeyim. Mucize: İmkansız, olağan olmayan, olağanüstü, harikulade, muhal olan demektir. Mucize, çok sık yaşanmayan, ender yaşanan olaylardır. Buna göre, Bir insanın küçüklüğünde …
Devamı »Liseli Öğrencilerin Uyku Kaçıran Sorularını Ne Yapmalıyız?
“Bugün lisede öğretmenlik yapan bir genç kardeşimizi dinledim. Üzüntüden bütün vücudum çöktü akşama kadar. Liseliler inanç sorgulaması yapıyor. Yaparken ağır şüphelere kapılmış haldeler.” diye yakınmış Sadık Tanrıkulu (Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi) bir tweetinde. Bu sorgulamalara ve şüphelere sahada yoğun bir şekilde şahit olan birisi olarak bundan herhangi bir endişeye kapılmayınca kendimden şüphe ettim. “Acaba bende mi bir …
Devamı »Online Eğitim Başarılı mıdır?
Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk, “Salgın bitse de uzaktan eğitim artık kalıcı olacak. EBA altyapımızı güçlendirdik. Hibrit modelini uygulamaya ilişkin ciddi bir deneyimimiz oldu. Bundan sonraki süreçte hangi derslerin yüz yüze hangi derslerin uzaktan yapılabileceğine ilişkin çalışmalardan sonra yeni yol haritası belirleyeceğiz. Birçok okulumuzun buna ilişkin altyapısı uygun” demiş. Öğretmenler olarak bizim kanaatimiz ciddiye alınır/ alınıyor mu? Bilmem amma ben …
Devamı »Sınavlar nasıl yapılmalıdır?
Geçen haftalarda okulların, öğretmenlerin ve öğrencilerin en önemli gündemi ve sorunu sınavlar idi. Bu sorun/ gündem Şubat ayına kadar ötelendi/ ertelendi. Ancak sorun olmaktan çıkmadı, çıkmayacaktır da. Çünkü her ne kadar dersler uzaktan/ online devam etse de yüz yüze olduğu kadar verimli olmadığında herkes hemfikirdir. En azından kime konuşuyoruz, kim anlıyor, ne anlıyor, ne kadar öğreniyor? Sorularına net bir cevap …
Devamı »Covid-19’un Lise Öğrencilerinin İnanç Dünyalarına Etkileri…
İlahiyat Fakültesinden yeni mezun bir arkadaşımla konuşuyordum. Bana sordu: “Öğrencilerinizin dine, Allah’a bakışı nasıldır? Çoğunluğunun ateist- deist olduğu doğru mudur?” Tabii ki, ‘gençler arasında deizm ve ateizm patlaması yaşanıyor’ ‘Propaganda’sından hepimiz etkileniyoruz. Çok dillendirilince bu bilgiyi mutlak bilimsel bir kabul gibi benimsiyoruz. Oysa çalıştığım okullarda –ki çoğunluğu seküler olan bir sosyolojik çevrede çalışıyorum—abartılacak kadar bir ateist/ deist furyasına rastlamadım. Evet, …
Devamı »Uzaktan eğitim ne kadar uzakta?
Mart ayından itibaren tüm dünyaya egemen olan pandemi korku imparatorluğu daha uzun süre köpürtülmeye devam edeceğe benziyor. Bu yüzden uzaktan canlı öğretim, online eğitim- öğretim denilen nevzuhur eğitim öğretimin bir süre daha devam edeceğe benziyor. Mart ayından Hazirana kadar devam ede(meye)n süreçtekinin aksine, 31 Ağustostan itibaren daha hazırlıklı olunduğu ve her şeyin kontrol altında olduğu söyleniyor. Mart ayında başlayan canlı …
Devamı »11. Sınıflardaki “Kur’an’a göre Hz. Muhammed” ünitesi nasıl işlenmelidir?
Bu ünitenin başlığındaki ‘Kur’an’a göre’ ifadesi ile, biz din kültürü öğretmenlerine, Hz. Muhammed ile ilgili başka kaynaklarda verilen abartılı, O’nu bir mitolojik şahsiyete indirgeyen, yaşamda örnek alınamayacak niteliklerle süslenen anlatımların kullanılmaması gerektiği zımnen söylenmiş oluyor. Hz. Muhammed’in gerçek, örnek alınabilecek insani özellikleri, liderlik vasıfları, mücadelesi ve Kur’an’da öne çıkarıldığı yönleri ile bilinmesi gerektiği bize ifade edilmektedir. Öncelikle çocuklara, Hz. Muhammed’in …
Devamı »Koronavirüs Dersleri…
Başlığa bakarak, ‘Koronavirüs’ten çıkarmamız gereken dersler’ ya da Koronavirüsün bize öğrettikleri gibi klişe bir yazı yazacağımı düşünmeyin. Öyle bir yazı yazacak olsam hiç zorlanmam. Zira bu konu ile ilgili o kadar bilgi ve öğüt bombardımanına maruz kalmışız ki, onlardan öğrendiklerimle çok kolay bir yazı yazabilirim. Benim yazım koronavirüs vesilesiyle yaklaşık bir buçuk aylık izolasyon sürecinde internet üzerinden yaptığımız online derslerle …
Devamı »Liselerde, ahlaki değerler öğretiminde ‘Takva, Salih Amel, Maruf ve Münker’ kavramları
Bu köşede kendi branşımla ilgili konuların nasıl işlenmesi gerektiği veya nasıl işlediğim konusunda yazılar yazıyorum. Bu sayıda lise müfredatında var olan Ahlaki Değerler konusunun işlenmesinde ‘Takva, Salih Amel, Maruf ve Münker’ kavramlarının önemine ve nasıl işlenmeleri gerektiğine dair düşüncelerimi yazacağım. Öncelikle Hz. Peygamberin (SAV) “Ben ahlaki değerleri tamamlamak için gönderildim” hadisinde geçen ‘Mekarime-l-ahlak’ tamlamasının ‘güzel ahlak’ olarak çevrilmesinin isabetli bir …
Devamı »