Son Dakika

Çocuğunuz okula gitmek istemiyor mu?

Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, okula gitmek istemeyen çocuğa doğru yaklaşım konusunda tavsiyelerde bulundu. Eğer çocuk ağladığında okula gönderilmiyorsa uyum sürecinin çok daha zor olacağını kaydeden Ergür, “Zorluk yaşadığında bu zorluktan kaçınmasına olanak tanımak yerine bu zorlukla baş edebilmesi için duygusunu anlayarak yanında olmanız, güvende hissetmesini sağlamanıza yardımcı olacaktır.” dedi. 

Çocukların okula uyum süreci ve yaşadıkları zorluk derecesi birbirinden farklı olabiliyor, tıpkı her bireyin mizaç farklılıkları olduğu gibi. Bu durumda da çocuklara yaşanan sıkıntıya en uygun mizaçla yaklaşmak önemlidir. Okula gitmenin bir rutin olduğunun anlatılması ve okulla ilgili orada oyunlar oynayıp çok eğleneceksin gibi abartılı ifadelerden kaçınılması tavsiye ediliyor. Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, çocuğun okula uyum sağlaması konusunda yapılması gerekenlere ilişkin değerlendirmede bulundu.

ÖNCE EBEVEYNLER HAZIR OLMALI!

Ebeveynlerin okula uyum sürecinde öncelikle kendi duygularını fark ederek kabullenmesini ve sakinleşme becerilerini kullanması gerektiğini vurgulayan Eda Ergür, önce ebeveynlerin hazır olması gerektiğini kaydederek şunları söyledi: “Çocuğunuz okula uyum sürecinde iken sizin de duygu yoğunluğu yaşıyor olmanız, kaygılanıyor olmanız oldukça doğaldır. Bu sebeple ailelerin önce kendilerini duygusal anlamda hazırlamış olması bu süreci daha rahat aşabilmelerine yardımcı olur. Ebeveynler ne kadar iyi olur ve bu süreci yönetebilirse, çocuklar da o denli kolay alışıp iyi olacaklardır. Çocukların kaygılarının azalmasında en büyük rolü üstlenen ebeveynler olacaktır; ebeveyn çocuğu okula bırakmayı ne kadar doğal görür ve bunun bir rutin olduğunu çocuğuna aktarabilirse, çocuk da o kadar kolay alışabilir.”

AÇIKLAYICI OLUN VE ABARTILI İFADELERDEN KAÇININ!

Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, çocuğun okula rahat alışabilmesi için yapılabilecekleri de şöyle sıraladı. “Öncelikle çocuğunuz için açıklayıcı olun. Ne ile karşılaşacağını önceden basit ve abartısız bir dille anlatmak, öncesinde okulu gidip birlikte görmek, öğretmeni ile sizin yanınızda tanışmasını sağlamak uygun olacaktır. Okul ile ilgili abartılı ifadelerden kaçınmak önemlidir, ‘çok eğleneceksin, oyunlar oynayacaksın’ gibi söylemlerle okula hazırlanan bir çocuk birinci sınıfa başladığında sınıf kuralları ve derslere uyum sağlamakta zorlanacak, hayal kırıklığı yaşayacaktır. Bu sebeple gerçekçi beklentiler oluşturacağı açıklamalar yapılmalıdır. Çocuklarla okula gitmenin bir rutin olduğunu paylaşmak önemlidir; böylece çocuk okula gitmenin hayatın bir parçası olduğunu kabul ederek, keyif alabilmeye başlayacaktır. Özellikle ilk günler düzeni korumaya özen göstermek önemlidir. Çocuğa o gün içerisinde olacakları aktarmak, olayları sıralı bir şekilde deneyimlemesiyle pekişir ve güven hissini besler. Okuldan kimin alacağı, servis kullanacaksa kimin karşılayacağı gibi tüm rutin süreçleri detaylı anlatmak gereklidir.”

ÇOCUĞUN DUYGULARI İYİ ANLAŞILMALIDIR

Bazı çocukların ilk günler okula giderken zorluk yaşarken bazı çocukların bir iki hafta sonra okula gitmek istememeye başlayabildiğini ifade eden Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Bu süreçte çocuğun okula uyumda yaşadığı zorlukla baş edebilmek için çocuğun duygularının altında yatan dinamikler belirlenmelidir. Çocuk ebeveyne aşırı bağlı olmak, okuldan alınmamak,  yalnız hissetmek gibi pek çok farklı sebepten dolayı okula gitmek istemiyor olabilir. Altta yatan sebeple ilgili çocuğunuzun durumunu anlamak ve bu duygusuyla baş edebilmek için ona destek olmanız önemlidir. Ancak zaman geçtikçe yaşadığı zorluk artıyor ise bu durumda bir uzman desteği almak uygun olacaktır.” tavsiyesinde bulundu.

AĞLADIĞINDA OKULA GÖNDERMEMEK ÇOK YANLIŞ!

Okula gitmek istemeyen çocuğa yaklaşımda istikrarlı ve kararlı bir tutum sergilemenin gerekli olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Eda Ergür, “Eğer çocuk ağladığında okula gönderilmiyorsa, uyum süreci çok daha zor olacaktır. Zorluk yaşadığında bu zorluktan kaçınmasına olanak tanımak yerine bu zorlukla baş edebilmesi için duygusunu anlayarak yanında olmanız, güvende hissetmesini sağlamanıza yardımcı olacaktır.  Her konuda olduğu gibi okula uyum sürecinde de her çocuğun yolculuğu biriciktir. Hem kendinize hem de çocuğunuza zaman tanıyarak, bu sürecin derin yaralar açılmadan atlatılmasını sağlamanız mümkündür.” dedi.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir