Son Dakika

2020 YKS tercihlerini yaparken nelere dikkat etmeli?

İbrahim Cenk YERLİGİL / Eczacı Bahattin Sevinç Erdinç Fen Lisesi Kimya Zümre Başkanı e-mail:yerligilcenk@yahoo.com

ÖSYM 2020 YKS sonuçları 27. 07. 2020 Pazartesi sabah erken vakitlerde açıklandı. Öğrenciler açısından sürpriz sayılabilecek bir zamanda açıklandı diyebiliriz. Tabi sadece açıklanma zamanı değil gelen sonuç da çoğu öğrenci için sürpriz sayılabilirdi. Zira geçen seneye göre aynı neti yapan çocuklar %100 daha aşağı bir başarı sıralamasına elde etti. Örnek verecek olursam geçen sene yaptığı netlerle 10 bininci sırada olan öğrenci bu sene yine aynı netleri yaptıysa 24 bininci sıraya kadar düştü. Burada en önemli faktör AYT sınavının geçen yıllara göre daha kolay olmasıydı.

Geçen seneler Türkiye’nin sayısal AYT ortalaması 80 soru üzerinden 7.324 kadarken bu sene 11.414’e yükseldi. Bu durumun gerekçesi olarak ÖSYM’nin sorduğu soruların biraz kolay olması, pandemi sürecinde özellikle AYT konularının yüzde 25 azalması etkili oldu. Bu yaşadığımız pandemi sürecinde ÖSYM, öğrencileri AYT sınavında çok zorlamadı. Bu sebeple birbirine yakın öğrenciler arasında geçen seneye oranla daha büyük başarı sıralaması farkı oluştu.

AYT sınavında kolay soran ÖSYM, TYT sınavında kolay değil zor sordu, özellikle Türkçede çıkan sorular öğrencileri bayağı zorladı ve Türkçe net ortalaması 2018’e 2019’a göre daha düştü.

Bir de bu sene geçen senelerden farklı olarak ÖSYM taban puanlarını 4 yıllık için 180’den 170’e çekti ve bazı bölümlerde kontenjan artışına gitti. Bu artışın göze çarpanı tıp fakültelerine alınacak öğrenci sayısında oldu. Yeni açılan tıp fakülteleri ve bazı üniversitelerdeki kontenjan artışı ile beraber 1400 kişilik yeni bir tıp Fakültesi öğrenci alanı oluştu.

Şimdi daha büyük bir maraton var; tercih maratonu. Aslında tercih yapacak öğrenciler de fark ediyordu ki en zor süreç tercih sürecidir. Burada tercih sürecinin doğru şekilde yapılması büyük öneme sahip.

Tercihleri oluştururken öğrencilerimizin uyulması gereken kurallara riayet etmelerini tavsiye ediyorum. Zira yapacakları bir değişiklik hayatlarını belirleyecek. Bu tercih zamanında da benim öğrencilere tavsiyem öncelikle hangi bölümü istediklerine karar versinler ve böylece belirledikleri bölümleri istedikleri üniversitelerin sıralamasını yapabilirler.

Tercih yaparken öğrenci ve velilerimiz şuna dikkat edebilirler başarı sırlamasını baz olarak; öncelikle kendi sıralamasını başarı sıralamasının yüzde yirmi daha düşük yerleri ‘örnek veriyorum başarı sıralaması 10.000 olan öğrenci

  1. 8000 ve daha altı yani 8000 7000 6000’lerden tercih yapmalı 4 tane.
  2. 8000 ile 10000 arası 4 tercih daha yapabilir.
  3. Bu 8 tercihi belirledikten sonra 10000’li 17.000 18000 arası 12 tercih yapabilir ve
  4. İlle bu sene tercihte yerleşmek istiyorsa son kalan 4 tercihini de 18000 ile 30000 aralığında yapabilirler.’

Ben başarı sıralaması 10.000 için örnek verdim diğer sıralamalar da yine bu mantığı kullanarak yapılabilir. Yani ilk önce sıralamasının yüzde yirmi daha düşüğünden daha düşük 4 tane daha sonra sıralaması ile yüzde yirmi düşük arasında 4 tercih, daha sonra sıralaması civarında 12 tercih en son 4 tercihinde yüzde 300 aşağısana kadar inebilirler.

Zor süreçte velilerimize ve öğrencilerimize destek olmaya her zaman hazırız. Velilerimizde en az öğrencilerimiz kadar yoruldular. Bu süreçte velilerimize de öğrencilerimize de kolaylıklar dileriz. Tercihleri mutluluk getirsin çocuklarımıza

Sevgi ve saygılarımla

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir