Matematik öğretmeni Bilgen Demirdaş’ın, “matematik de kağıt üzerinde oynanan bir oyundur” diyerek tasarladığı “Sayıların Efendisi”, Güney Danimarka Üniversitesi tarafından düzenlenen 2019 Uluslararası Eğitsel Oyunlar Yarışması’nda hem kendi kategorisinde hem de tüm oyunlar arasında birinci olarak çifte başarı elde etti. Ülkemizde UNESCO tarihi miras listesine girmiş alanlarda keşif yapmaya yönelik sorularla başlayan disiplinler arası bir oyun tasarlayan Demirdaş, daha önce de Türkiye Bilişim Vakfı KOD Ödülleri Eğitim Oyunu Geliştirme Yarışması Oyun Fikri Kategorisi’nde Türkiye birinciliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi Materyal Geliştirme Yarışması’ında Başarı Ödülü kazanmıştı.
Canan GÜLEÇ
Öğrencilerin derslerde, “Öğretmenim çabuk bitirirsek oyun oynayabilir miyiz?” talepleriyle yola çıkan matematik öğretmeni Bilgen Demirdaş’ın “Sayıların Efendisi”, Güney Danimarka Üniversitesi tarafından düzenlenen 2019 Uluslararası Eğitsel Oyunlar Yarışması’nda iki birincilik kazandı. Hem kendi kategorisinde hem de tüm oyunlar arasında birinci olarak çifte başarı elde eden Bilgen Demirdaş oyunuyla daha evvel de, Türkiye Bilişim Vakfı KOD Ödülleri Eğitim Oyunu Geliştirme Yarışması Oyun Fikri Kategorisi’nde Türkiye birinciliği ve Yıldız Teknik Üniversitesi Materyal Geliştirme Yarışması’ında Başarı Ödülü kazanmıştı.
“MATEMATİK KAĞIT ÜZERİNDE OYNANAN BİR OYUNDUR”
Henüz oyun çağında olan çocukların dersteki beklentilerini dikkate alan Demirdaş, fikrin gelişme aşamasını şöyle anlattı: “Öğrencilerimizde hep ‘Ders erken biterse biraz oynayabilir miyiz?’ beklentisi vardı. Matematik de aslında kağıt üzerinde oynanan bir oyundur. Düşündüm ve neden bunu çocuklar için daha keyifli hale getirmiyoruz ki dedim. Dersin içinde bir oyun süreci olsun diyerek çocuklarla iletişim halinde bir tasarı evresine girdik. Çocuğa 20 soruluk bir yaprak test verdiğinizde bundan sıkılabiliyor. Ama aynı sayıda soruyu geometrik şekilli kağıtlara yazıp da, soru ve cevap eşleştirilerek bir puzzle tamamlanacak diye tasarladığımızda inanılmaz keyifli bir grup çalışması çıkıyor ortaya. Sonra neden bir kutu oyunu olmasın diye düşündük. Bu noktada da sadece matematik olmasın diyerek disiplinler arası bir tasarı oluştu.”
DİSİPLİNLER ARASI KAZANIM SERİSİ
- sınıf ve üzeri yaştaki öğrenciler için tasarlanan oyun, UNESCO Tarihi Miras Listesinde yer alan Türkiye’deki yerlere dair görev kartları ile başlıyor ve devamında dünyaca ünlü 5 piramitten birinin şemasına ulaşılıyor. Çocuklara ülkemizden ve dünyadan tarihi kazanımlarla katarak başlayan oyunu Demirdaş şu sözlerle anlattı: “Oyunumuzda, kesirler ünitesine dair kazanım var. Üst yaş grubuna da bilgi tazeleme ve strateji geliştirme noktasında etkili oluyor. Oyuna başlarken UNESKO Dünya Tarih Mirası Listesine girmiş ülkemizden 5 tarihi yerle ilgili kart var, bu görev kartlarından çekildiğinde dünyaca ünlü bir piramide yönlendiriliyor. Ünlü bir piramidi seçince 48 adet kesirin yazıldığı ahşap blokları hangi piramit şeması çıkmışsa onun şekline göre şemaya yerleştirmek gerekiyor. Dünya tarih miras listesindeki yerlere ve piramitlere dair merak uyandırmak çok önemli. Sonra da matematik aşaması geliyor. Oyun en az 2 kişiyle oynanıyor, turnuva gibi kalabalık da oynanabilir. Ahşap bloklardan sırası gelen kurala uygun olarak eşdeğer 2 kesiri çekiyor. Tüm bloklar bittiğinde cevap anahtarından herkes birbirinin çektiği blokları kontrol ediyor ve hatalı olan varsa sayısı eksiltiliyor. En çok doğru eşleşmeyi yapan, görev kartındaki misyonu tamamlıyor ve sayıların efendisi oluyor.”
“Kopenhag Üniversitesi profesörlerinden oyunları birçok ülkede bilinen Hindistanlı Rajiv Vaid Basaiawmoit, oyunun Hidistan’daki tüm okullarda oynanmasını istediğini söyledi. Güney Danimarka Üniversitesinde görevli başka bir akademisyen de ortaokullarda öğretmenlere bu oyunu önereceğini belirtti. Ayrıca, eğitsel tabanlı oyunlar üreten GKR Games’de Oyun Geliştiricisi olaran Gareth Kerry Rees oyunun üretimini yapmayı öneriyor.”