Birçok öğrencinin sabırsızlıkla beklediği yarıyıl tatili geldi. Milyonlarca öğrenci tatilin hayalini kurarken anne babalar için bu tatil süreci başka anlamlar ifade edebiliyor. Kısıtlı tatil süresinin ödevlerle mi yoksa dinlenme ile mi geçirilmesi gerektiği konusu ciddi bir programlamayı gerektiriyor.
Yarıyıl tatilinin başlangıcı olan karneleri alma bazı ebeveynler için heyecan uyandıran durumların başında geliyor. Çocuklarının karne notlarına atfettikleri değer nedeniyle gerginlik yaşayabilir ve bu gerginliği çocuklarına da hissettirebilirler. Çocuklarda var olan karne korkusunun en temel sebebi ailelerin karneye verdiği tepkilerden kaynaklanıyor. Çocuğun karne notlarına karşı gösterilen kızma, bağırma, aşağılama ve hatta şiddet uygulama gibi tepkiler çocukta okula karşı olumsuz tutum geliştirme, benlik saygısında azalma gibi istenmeyen sonuçlar doğurabilir.
Karnede alınan notlar sadece sınav başarısının, ödevlerin ve projelerin sonuçlarıdır. Bunlar önemlidir evet ama sosyal ilişkiler, spor ve sanat faaliyetleri, zeka, ilgi ve yetenekler karne notları ile ölçülmeyen ve en az karne notları kadar önemli durumlardır.
ÇOCUĞA NASIL YAKLAŞILMALI
Karnesi ile ilgili çocuğunuzla konuşurken düşüncelerinizi ölçülü ve sakin şekilde ifade edin ve onunda kendisini ifade etmesine fırsat tanıyın.
Kesinlikle başka çocuklarla kıyaslamayın.
Düşük notlar hakkında konuşma sebebiniz eleştirmek değil, nedenlerini tespit etmek ve beraber notları düzeltme konusunda çözümler aramak olsun.
Karne hakkında konuşurken sadece olumsuz gördüğünüz noktalardan bahsetmeyin. İyi notlarına ve olumlu taraflarına da vurgu yapın.
Karne notları ona karşı olan sevginizin göstergesi olmasın veya böyle hissettirmeyin. Her koşulda destek olduğunuzu ve sevdiğinizi çocuğunuza hissettirin.
Çocuğunuzla yapacağınız konuşmaların onun kendine güven ve saygısını etkileyen en önemli etmen olacağını aklınızdan çıkarmayın. Karnesinde bulunan düşük notlar düzelir ancak sizin tavrınız ve tepkiniz daha uzun vadeli olumsuz sonuçlar doğurabilir.
TATİLDE NELER YAPILMALI
Karne notlarını değerlendirme dışında yarıyıl tatilini verimli geçirmekte ikinci döneme hazır girebilmek için önemli. Tatil döneminin çocuğunuzun dinlenmesi gereken bir dönem olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Sadece ödevler, dersler ve kitaplarla geçirilmemesi gereken bir zaman dilimidir. Eğer ödevler verildiyse bunlar beraber plan yaparak günün belirli saatleri içerisinde yapılmalıdır.
Tatil döneminde çocuklarınıza bilgisayar, tablet gibi yasaklar koymayın. Bunların yasak olduğunu söylemek ilişkinizi gerebilir. Yasaklar yerine çocuklarınıza alternatif etkinlikler sunun. Beraber sinemaya gitmek, tiyatroya gitmek veya gezmeye çıkmak çocuğunuza yasaklar yerine sunulacak alternatifler olabilir.
Sınavlara hazırlanan öğrenciler içinde tatil dönemi nefes almayı sağlayacak zaman dilimi olmalıdır. Yaklaşan bir sınavın varlığı aileyi ve çocuğu gerginliğe sevk etse bile anne babalar sömestr döneminde çocuklarına zaman ayırmalı ve onlara rahatlayacakları, dinlenecekleri zaman dilimi sunmalıdır.
Çocuğunuzla beraber olmak, paylaşım içerisinde bulunmak ilişkinizi güçlendirecek ve çocuğunuzun motivasyonunu arttıracaktır. Beraber olmak onu daha iyi tanımanıza ve olumsuz gördüğünüz yönlerine dokunmanızı sağlayacaktır.
Son olarak bütün ailelerin aklından çıkarmaması gereken durum ise, çocuklarını koşulsuz kabul etmeleri ve sevmeleri gereğidir. Eğer düşük bir not veya olumsuz bir durum varsa bunun sorumluluğu sadece çocukta değildir. Bunu çocuğunuza yüklemek ve tepki göstermek sorunu çözümsüz hale getirmekle beraber başka sorunlara zemin hazırlar. Koşulsuz kabul ve sevgi, anlayış ve sağlıklı iletişim bütün sorunların üstesinden gelecek en önemli unsurlardır.