Sadece ülkemizin değil aslına bakarsanız tüm dünyanın günümüzdeki en önemli sorunlarından biri Z ve alfa kuşağına doğru eğitimi verememek.
Kimilerimiz eğitimde kullanılan araçların teknolojiye uyarlanamamasından şikâyetçiyken kimilerimiz de teknolojik araçların eğitimde kullanılmaya başlaması ile birlikte öğrencilerimizin dijital bağımlılığa kurban edileceği endişesini taşıyor. Her iki tarafın kendilerine göre haklılık payı olmakla birlikte eğer bu bir sorun ise sorunun nedenini irdelemek gerekiyor.
Eğitim açısından yorumlamak gerekirse 2023 vizyonunun bir parçası da vizyonel bakış açısını yakalamış geleceğin nesillerini bugünün ve geleceğin argümanlarıyla donatarak fikir üretebilmelerine, ürettikleri fikirleri ise pratiğe dökebilmelerine imkân sağlamak. Bunu yaparken geçmişinin temel dinamik ve saiklerinden de taviz vermemek. Geleceğin dünyasında etkili bir biçimde söz sahibi olabilmek.
Yanılıyorsam lütfen yazının sonunda size vereceğim mail adresi üzerinden bana yanıldığıma dair geri bildirim yapın ama bugünün en büyük sıkıntısı bize emanet edilen çocuklarımızın hangi nesil olduğunu, onların ihtiyaçlarının neler olduğunu ve neler üzerine yoğunlaşıp neleri yanlış yaptıklarını tespit edememekten kaynaklanıyor. Yabancı bilim adamları, fütüristler ve sosyologlar nesilleri kategorileştirirken dünün nesline Z ve bugünün nesline Alfa Nesli diyerek bugünden itibaren gelecekte yaşanacak olumlu-olumsuz her olayın başkahramanlarının bu iki nesil olacağını altını çize çize vurgulamışlar.
Endüstride 4.0 sıfırı gerçekleştirme ideasında olan bir Türkiye’nin Eğitim 2.0 ya da Öğretmen 2.0 da bile yavaşlıyor olmasını hayal etmek gerçekten ürkütücü. Bugün bizim eğitimimizde yenilikçi yaklaşımları ciddi bir şekilde irdeliyor olmamız ve kendi eğitim sistemimizde bunları ne şekilde nasıl uygulayabiliriz de daha iyiye ve daha ileriye gidebiliriz sorusuna cevap vermemiz gerekirken henüz kısır fikir tartışmaları ile yerinde sayıyor olmamızı hayal bile edemiyorum. Bu kâbusların olmaması için teknolojiyi amaç olarak değil geleceğe yapılacak en büyük yatırım aracı olarak düşünmeli ve geleceğimiz ifadesini kullandığımız çocuklarımızı ve gençlerimizi sağlıklı teknoloji ile yetiştirmeliyiz.
EĞİTİM ÖĞRETİMDE FARKLI BİR ETKİNLİK TÜRÜ: ANLAM ÇÖZÜMLEME TABLOLARI
Bu bölümde Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi İlahiyat Fakültesi hocalarımızdan Dr. Öğretim Üyesi Adem Güneş’in “Din Öğretimi Materyalleri” adlı kıymetli eserinden önemli bir başlığa atıf yaparak başlamak istiyorum.
“Anlam Çözümle Tabloları”
Öğrencilerimizin en çok sevdiği etkinlik türlerinden biri de Anlam Çözümleme Tabloları (A.Ç.T.) dır. Özellikle kağıt etkinlik türünde yaygın olarak kullanılan A.Ç.T, müfredat kazanımlarında yer alan kavramların tanımlayıcı ve ayırt edici özelliklerinin öğrenilmesinde, eğitimcilerimiz tarafından 2 boyutlu bir çizimle sınıf ortamında etkili bir biçimde kullanılır. Öğrencilerimizin aktif olarak katılım sağladığı bu 2 boyutlu etkinlik aktivitesinde, öğrenciler ders konuları işlenirken öğretmeni tarafından tanımı yapılan kavramları tablolarla belirtilen ipuçları ile özdeşleştirerek kolaylıkla sonuca ulaşırlar. A.Ç.T ile ilgili kavramların ilişkili olduğu sözcüklerle bağlantıları öğrenciler tarafından daha da pekiştirilerek kalıcı bir öğrenme hedeflenmektedir. Bilgiye dönük konu ve kazanımların içinde sıklıkla kullanılabilecek bir etkinlik olduğunu söylemekte de fayda var.
Anlam Çözümle Tabloları ile ilgili detaylı bilgilere, Dr. Öğretim Üyesi Adem Güneş hocamızın “Din Öğretimi Materyalleri” adlı eser aracılığıyla ulaşabileceğinizi ve bu kitabı mutlaka kütüphanenizde bulundurmanızı tavsiye ediyorum.
EĞİTİMCİLER İÇİN EN İYİ 5 ANDROİD FOTOĞRAF DÜZENLEME UYGULAMASI
Google Play Store içerisinde sayısız fotoğraf düzenleme uygulaması bulunuyor. Ancak bir eğitimci için bunlardan hangisi en iyisi diye bir soru yönelttiğimizde yaptığımız araştırmalar sonucunda sadece bir tanesinin en iyisi olduğunu söylemek yanlış olur.
Google Play Store içinde fotoğraf düzenleme uygulaması ararken dikkat ettiğimiz belli başlı noktalar şunlar:
- Kullanımı kolay mı?
- İhtiyaçları karşılıyor mu?
- Uygulamayı indirip kullanan ciddi kullanıcı yorumları hangi yönde?
- Türkçe Dil Desteği mevcut mu?
- İndirilme ve aldığı puan yüzdesi dördün üzerinde mi?
Bu başlıklara dikkat ederek yaptığımız ve sizler için seçtiğimiz 5 fotoğraf düzenleme aracını şimdi sizlerle paylaşalım:
1- Snapseed:
“Google tarafından geliştirilmiş eksiksiz ve profesyonel bir fotoğraf düzenleyici” ifadeleri ile oldukça iddialı olduğunu dile getiren bir uygulama. Özellikle TEXT ve fotoğraf efektleri ile sloganın hakkını veriyor dersek yanlış bir cümle kullanmamış oluruz. Google Play Editör seçimi ve 4.5 puan ortalaması ile yorumcuların ekseriyetinin övgüyle bahsettiği bu uygulamanın mutlaka tablet ve telefonunuzda olması gerektiğini hatırlatıyoruz. Uygulamanın Türkçe arayüzü mevcuttur.
2- Textgram:
Codeadore firması tarafından geliştirilen ve son zamanların en çok kullanılan mikro görsel blogu instagram için üretilmiş olan Textgram, adında da yer aldığı gibi ister uygulama içinde hazır olarak gelen arayüzlere yazı efektleri ekleyerek ister ebatlarını kullanıcının belirlediği ve yine arayüzünü dilerse kendisinin mobil cihazından yükleyerek değiştirebileceği bir fotoğraf düzenleme uygulaması. 4.4 puan ortalaması ve yorum yapan ciddi kullanıcıların tavsiyeleri ile biz de bu uygulamayı denedik ve sizlere de yükleyerek kullanmanızı en azından test etmenizi tavsiye ediyoruz. Uygulamanın Türkçe arayüzü mevcuttur.
3- Pixellab:
Pixellab, Imagin Studio firması tarafından geliştirilen, hem kullanımı hem özellikleri oldukça profesyonel olan bir yazı ve fotoğraf düzenleme aracıdır. Hazırladığınız yazı ve fotoğrafları dilerseniz proje olarak dilerseniz farklı resim (jpg, png) formatlarında kaydedebilirsiniz. 4.6 ortalama puana ve yoğun kullanıcı desteğine sahip olan bu uygulamanın Türkçe arayüzü mevcuttur.
4- Pixlr:
Stok fotoğrafçılığın dünyadaki sayılı isimlerinden biri olan 123 Fotoğrafçılık tarafından geliştirilmiş ve tamamen adına uygun olarak fotoğraflar üzerindeki profesyonel değişiklik için tabiri caiz ise biçilmiş bir kaftan. Alelade bir fotoğrafa bile Photoshop kalitesinde çeşitli efektler vererek hatta bu resimlere yazılar ekleyerek farklı bir boyut kazandırabileceğiniz Pixlr uygulaması mutlaka mobil cihazınızda bulunmalı. 4.4 puan ortalaması ve yorumcu desteğini alan uygulamanın ayrıca Türkçe arayüzü mevcuttur.
5- Toolwiz Photos:
Reklamsız ve profesyonel fotoğraf düzenleyici araçlardan sonuncusu Toolwiz. İçerisinde bulunan 120’den fazla profesyonel araçla Toolwiz size, resimleri düzenleme ve güzelleştirme olanağı sağlar ve hatta fotoğraflarınızı sanatsal bir başyapıta dönüştürür. Diğer dört uygulamada olduğu gibi bu uygulamada da resimlerinizi hem paylaşabiliyor hem de sanal bulutunuzda saklayabiliyorsunuz. Türkçe arayüzü mevcuttur.